Problem med strömförsörjningen till datorn

Ett av vår tids kanske vanligaste problem är att vardagsteknologin strular. Eftersom vi har byggt upp så stor del av vårt samhälle på teknologiska prylar som kräver elektricitet kan krångel leda till stora konsekvenser även på samhällsnivå.

6694394-smartphone-and-digital-tablet-computer

För individen kan en krånglande dator vara nog så förödande om det leder till att arbetet inte kan färdigställas eller att du inte kommer åt din mail. När datorn strular tenderar det att ha konsekvenser på hela vårt liv och därför kan det vara bra att göra lite förberedande åtgärder för att du inte ska stå på bar backe när det börjar strula.

Vad kan du göra?

Om din dator inte kan ladda batteriet kan orsaken vara flera. Ofta beror det på att strömkabeln är trasig. En indikation på det brukar vara att batteriet laddar i omgångar vilket betyder att det glappar. Då är strömkabeln normalt något defekt och kan behöva bytas. Om batteriet däremot inte laddar alls kan det ha att göra med att själva batteriet är trasigt. Det kan det leda till att du behöver byta hårdvara. Lyckligtvis finns det gott om återförsäljare på nätet som är billiga när det gäller datatillbehör. När du lägger en beställning hos en nätåterförsäljare har du normalt din pryl inom några dagar, så det fungerar bättre för mindre akuta ärenden. Ofta är nätpriserna något bättre än i butik så det kan lösa sig att vänta.

Problem i mjukvaran

Om det inte är hårdvaran som strular kan det vara en inställning på datorn som gör att din dator inte får full strömförsörjning. En sådan inställning i mjukvaran kan vara svårt för lekmannen att justera själv. Ett tips är att lämna in datorn hos en reparatör och se vad som är problemet. Om det skulle vara problem med batteri eller laddningssladd kan de även diagnostisera det snabbt och då ge råd på åtgärder.

Seg dator

Om datorn var väldigt billig ny eller om den börjar bli gammal så är det inte ovanligt att den kan upplevas som seg. Som tur är kan det ofta finnas problem man kan åtgärda. Det första man bör göra är att minska på datorn belastningen. Detta gör man främst genom att stänga ner program som körs i onödan. Ibland kan det även vara ett bra val att uppgradera datorns hårdvara. Det kan till exempel handla om att uppgradera datorns minne eller hårddisk.

Då allt fler av alla våra tjänster och programvaror körs på internet kan det ibland bli svårt att veta om det är datorn eller internet som är segt. Detta betyder att man ibland kan behöva uppgradera internets hastighet för att få en bättre datorupplevelse.

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.