Mjukvara

Att bygga om sin dator handlar inte bara om hårdvaror. Minst lika viktigt är vilka mjukvaror du installerar.  En omformatering av datorn med nyinstallation av program kan snabba upp din dator.Tänk noga över vilka du behöver. Några kanske är onödiga och gör din dator för långsam. Andra kanske förbättrar datorns egenskaper och underlättar ditt arbete.

viddatorn

Det finns många program man verkligen behöver för att rätt kunna utnyttja sin dator. Naturligtvis behövs någon form av ordbehandlare. Beroende på hur ofta man författar viktiga dokument väljer man hur avancerad ordbehandlaren behöver vara. De vanligaste ordbehandlarna är idag Word och Works. Om man ofta gör svåra beräkningar kan ett kalkylprogram också vara nödvändigt. Excel är det kalkylprogram som används mest idag. Här kan man göra riktigt avancerade beräkningar när man väl lärt sig hur man skriver in beräkningsformler i cellerna. Microsoft tillhandahåller Office-paketet som ger tillgång till ordbehandlare, kalkylprogram och även Powerpoint. Powerpoint är ett kraftfullt presentationsprogram.

Det finns många ytterligare mjukvaror som kan bli ovärderliga hjälpmedel beroende på vad man använder sin dator till. Om man ofta arbetar med bilder kommer Photoshop ganska snart att bli ett fantastiskt verktyg. Möjligheterna är mycket stora att redigera bilder med detta program för bildhantering.

På Internet

Grunden för informationssökning och arbete på Internet är en webbläsare.  Den allra första webbläsaren som kom allmänheten till del var Netscape. Denna utmanövrerades under slutet av 1900-talet av Microsoft Internet Explorer. Idag finns mycket mer att välja mellan. Från att ha varit en förhållandevis stor kostnad har flera gratisversioner av webbläsare kommit ut på marknaden. De största idag får man väl säga är Mozilla Firefox och Google Chrome.

Något som blivit riktigt i ropet på senare tid är fildelningsprogram. Om man använder dessa enbart för att dela filer där inte någon har upphovsrätt är det en helt laglig procedur. Vanliga fildelningsprogram är P2P-nätverken. På senare tid har även andra fildelningsprogram dykt upp på marknaden. Några av dem tillåter en anonym fildelning vilket blivit mycket populärt för användaren. Detta värnar om den personliga integriteten vilket annars inte är så vanligt när man surfar på Internet.

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.