Koppla ihop din dator med TV:n

Har du någon gång tänkt på att koppla ihop din dator med tv:n? Gör du det kan du sitta i tv-soffan och surfa, eller varför inte se på alla TV-playprogram på den tid som passar dig bäst. Du behöver då inte passa alla tider för de program du vill se utan programmen kan ses efter den tid som passar in hos dig.

Men hur gör man då om man vill koppla ihop sin dator och tv? Ja, det finns många olika typer av både datorer och tv som har lite olika varianter av uppkopplingar. Vi har försökt ta upp de vanligaste nedan.

Bild och ljud

Det första du behöver är en kabel som kan föra över bilden från din dator till tv:n. Här finns det några olika varianter av ingångar på tv:n, de vanligaste är HDMI, DVI, VGA och Scart. Bäst bild får du med HDMI eller DVI. Det är bara HDMI-kabeln som även för över ljudet, väljer du någon av de andra alternativen behöver du en extra ljudkabel för att föra över ljudet.

Har du HDMI på både dator och tv:n får du en mycket bra överföring på både ljud och bild. HDMI-kabel kan du köpa i teknik och datoraffärer.

Ibland kan du behöva ställa in ljudsignalen på din dator för att få det att fungera på din tv. Gå in på kontrollpanelen och välj ljud/uppspelning av ljud, ändra till HDMI-utgång. Ibland kan det vara så att ditt grafikkort inte stödjer ljud i HDMI-kontakten, för att kolla upp detta läs i manualen för ditt grafikkort.

Har du HDMI på tv:n och DVI på datorn ger det också en bra bild och då behöver du en kabel som kan koppla ihop HDMI med DVI.

Har du DVI på tv:n och mini-DVI på datorn behöver du en adapter för att koppla ihop. Dessa finns att köpa på dator och teknikaffärer.

Har du VGA på både datorn och tv:n köper du en VGA sladd för att koppla ihop, detta ger dock inte lika bra ljud och bild som en HDMI kabel.

Visa bilden från datorn på tv:n

Ibland förs bilden automatiskt över till tv:n och den syns direkt men ibland står det att tv:n inte hittar någon signal. Då kan du behöva använda tv:ns fjärrkontroll. På fjärrkontrollen brukar det finnas en knapp där det står Source, tryck på den och välj HDMI. Funkar det inte, läs i manualen för din tv och se vart du ändrar. Ibland kan också bilden bli i fel storlek då den förs över till tv:n, då är det i inställningar på din dator du ska ändra.

Även fast du kollat i denna lista är det inte alltid lätt att veta vilken kabel som man ska köpa, ett bra tips är då att ta ett kort på ingångarna i tv:n och datorn och ta med till en säljare och visa. Då kan du enkelt få hjälp att hitta den kabel som passar bäst för dig sammankoppling.

 

 

 

 

 

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.