Köpa ny dator – tips på vägen

Som vi alla vet har ju alla datorer bara en viss livslängd, och det är långt innan all elektronik slutat fungera. En omodern datorn får större problem att köra nysläppta spel och program, och det blir ju inte bättre bara man uppdaterar operativsystemet eller drivers till alla komponenter. Vad man helt enkelt behöver är en kraftigare dator.

köpa_online_64972261

Stationär eller laptop

Valet mellan en stationär dator eller en laptop bottnar många gånger i ren personlig preferens. De flesta vet nog redan instinktivt vilken det är som de helst använder och ingen behöver ju förklara att en stationär dator är inget man drar omkring från plats till plats. Det kan ju dock sägas att en stationär dator kan göra det billigare nästa gång det är dags att uppgradera. Mer om detta i nästa stycke.

Utbyggbarhet

Är man intresserad av en dator där man kan byta ut enskilda komponenter när de behöver uppgraderas måste man mer eller mindre satsa på en stationär dator. Ibland kan det ju vara så att det enda man egentligen behöver för att få lite bättre prestanda är att köpa en ny processor eller mer minne. Då kan man skatta sig lycklig att man har en stationär dator.

Prestanda

När man talar om datorer är prestanda en ofta återkommande poäng. Dock så behöver ju inte alla marknadens kraftigaste dator för att fylla syftet de har med en dator. Behöver man rendera högupplöst video eller spela de absolut senaste spelen på högsta möjliga grafikinställningar behöver man absolut en dator med hög prestanda. Men om man istället endast använder datorn för icke-krävande program som de i Office eller spelar enkla spel direkt i webbläsaren kommer man kunna komma mycket billigare undan.

Storlek

Storleken på datorn är ju mer en viktig fråga när det kommer till laptops. Dessa är ju designade för att vara portabla, men man kommer fortfarande kunna hitta laptops i varierande storlek. Det är en god idé att läsa om måtten och jämföra detta med till exempel väskan man hoppas få ned den i innan man slutför köpet. För stationära datorer är detta mer av en fråga om man planerat att ställa datorn ovanpå skrivbordet eller under, och bara rent allmänt hur mycket utrymme man har att arbeta med.

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.