Att bygga en speldator

Att bygga ihop en speldator är ju inte något annorlunda från att bygga en icke-speldator, men man kommer dock att prioritera vissa komponenter högre än för en dator som man huvudsakligen använder för att får tillgång till sina mejl.

shutterstock_287691326

Speldator är ett lite specifikt koncept, man talar mer specifikt om en dator som klarar av att köra krävande spel, som de kommande trippel-A spelen. Kommer man inte spela något mer krävande än relativt simpla spel kommer man knappast att behöva bygga det man normalt sett kallar en speldator.

För att en dator ska kunna köra nya spel med höga grafikinställningar kommer man behöva titta på lite dyrare produkter i de följande kategorier:

  • Moderkort
  • Processor
  • Grafikkort
  • RAM

Till att börja med är det alltid en bra idé att kolla bland de nyare moderkorten, eftersom socketen förändras med jämna mellanrum ger man sig bästa möjligheterna för framtida uppgraderingar om man satsar på ett sådant. På Prisjakt kan man få en bra översikt över  vilket socket man bör satsa på beroende på priset.

För processorn så kommer man behöva arbeta utifrån vilket socket moderkortet har, och följer man rekommendationen ovan kommer man nog inte har några problem att hitta en som klarar av de flesta spel.

Grafikkortet är det många som fokuserar på, men faktum är att om man inte har en lika bra processor så kommer man ändå inte få en perfekt spelupplevelse. Här är det bäst att man gör sig beredd på att lägga ut ett par tusenlappar om man vill att de ska kunna hålla ett tag in i framtiden.

RAM, eller internminnet, är också en viktig del för en speldator. Exakt hur mycket man kommer att behöva kommer ju att förändras med tiden, men inte lika mycket som vilken processor eller vilket grafikkort man bör satsa på. I nuläget (tidigt 2016) kommer man åtminstone att behöva se till att ha 8GB men det skadar inte att köpa 16GB på en gång.

När man sedan ska leta spel finns det ett flertal sajter man kan använda sig av, beroende på vilket typ av spel man är ute efter:

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Comments are closed.